Çörek Nedir ve Faydaları Nelerdir?
25 Temmuz 2024

Çörek Nedir ve Faydaları Nelerdir?

Çörek Otunun Faydaları ve Kullanımı

Çörek otu, yapraklı ince, 40 cm'ye kadar uzayabilen, otsu bir bitkidir ve Türkiye'nin her bölgesinde yetişmektedir. Çörek otu olarak kullanılan küçük tanecikler bitkinin dallarındaki tohumlardır. Çörek otu tohumları, insan vücuduna faydalı moleküllerle beraber vitaminleri içermektedir. Özellikle Thymoquinon ve Nigellon gibi maddeler bağışıklık sistemi üzerinde etkilidir ve immün sistemini güçlendirir. Çörek otunun esas vatanı Doğu Akdeniz ile Güney Avrupa olarak bilinmektedir ve birden fazla türü bulunmakla birlikte Nigella Sativa türü kullanılmaktadır.

Çörek otunun içeriğinde; %38 karbonhidrat, %21 proteinler ve %35 bitkisel yağlar bulunur. Ayrıca oleik ve palmitik asit, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum, bakır, fosfor, selenyum, C vitamini, A vitamini ve B vitamini bulunmaktadır.

Çörek Otunun Faydaları Nelerdir?

  • Bağışıklık hücreleri ve kemik iliği hücrelerini artırır,
  • Antioksidandır,
  • İltihap oluşmasını engeller,
  • Eklem iltihabı tedavisinde yararlıdır,
  • Göğüs ve prostat kanserini yavaşlatır,
  • Karaciğer hastalıklarına karşı önleyici özelliğe sahiptir,
  • Kan şekerini düşürür,
  • Alerjik rahatsızlıklara iyi gelir,
  • Astım ve bronşit şikayetlerini hafifletir,
  • Mide zarına hasar veren etkilere karşı koruyucu özelliğe sahiptir,
  • Kalp sağlığına yararlıdır, kalp hastalıklarına neden olan homosistein miktarını düşürür,

Hastalıkların Tedavisinde Çörek Otunun Kullanım Biçimleri

Bronşit ve Astım Tedavisi: Çörek otu yağı göğse sürülür. Ayrıca kahvenin içine bir çay kaşığı kadar çörek otu yağı katılarak günde iki defa olmak üzere içilmelidir. Bu uygulama bronşların açılmasına ve rahat nefes alınmasına yardımcı olur.

Romatizma Tedavisi: Bir tatlı kaşığı çörek otu yağı benmari usulü ısıtılarak ağrıyan bölgeye sürülür. Ayrıca günde üç defa olmak üzere bir çay kaşığı içilmelidir.

Diyabet Tedavisi: Bir kahve fincanı çörek otu, bir fincan hardal tohumu, yarım fincan şahtere otu ve yarım fincan nar kabuğu bir mikserde toz haline gelene kadar inceltilir. 30 gün boyunca kahvaltılardan önce bir çay kaşığı çörek otu yağı ve bir çay kaşığı elde edilen toz karıştırılarak içilir.

İshal Tedavisi: İki yemek kaşığı yoğurda bir çay kaşığı çörek otu eklenerek günde iki defa yenilmelidir.

Kuru Öksürük Tedavisi: Sırt ve göğüs bölgesi çörek otu yağı ile ovulur, ayrıca bir çay kaşığı çörek otu kahveye karıştırılarak günde iki defa tüketilir.

Burun Tıkanıklığı ve Grip Tedavisi: Burun deliklerine üçer damla çörek otu yağı akıtıldığında, nefes yollarının açılmasına ve genel şikayetlerin giderilmesine yardımcı olur.

Saçların Beyazlamasına Karşı Tedavi: Düzenli olarak saçlara çörek otuyla yapılan masaj, saç köklerinin gelişmesi ve saç pigmentlerinin bozulmasını engeller.

Baş Ağrısı Tedavisi: Çörek otu yağı ağrıyan bölgeye sürülerek bandajlanmalıdır.

Yüksek Tansiyon Tedavisi: İki diş sarımsak ezilir ve içine bir çay kaşığı çörek otu eklenir. Bu karışım kahvaltılardan önce yenir.

Yorgunluk ve Uyuşukluğun Giderilmesi: Bir bardak portakal suyuna bir tatlı kaşığı çörek otu yağı eklenerek içilir. Bu kürün 10 gün boyunca devam etmesi gerekir.

Unutkanlığa Karşı Tedavi: Bir tutam kuru nane bir çay bardağı suda kaynatılır ve içine bir çay kaşığı çörek otu eklenerek 15 gün boyunca içilir.

Uyku Bozukluğu Tedavisi: Sıcak sütün içine bir tatlı kaşığı bal ve bir çay kaşığı çörek otu yağı ilave edilerek akşamları içilmelidir.

Yaralara Karşı Tedavi: Bir tavada bir yemek kaşığı çörek otu kavrularak içine kına yağı eklenerek merhem yapılır. Yaraların üzerine sürülerek bir müddet bekletilir ve sirke ile temizlenir.

Çörek Otunun Cilt Güzelliğine Faydaları Nelerdir?

  • Gebelik ve kilo almaktan kaynaklanan cilt çatlaklarının tedavisinde etkilidir. Bir yemek kaşığı badem, kakao, kayısı ve çörek otu yağı karıştırılarak çatlakların oluştuğu bölgeye günde iki defa sürülmelidir,
  • Cildi güneşin zararlı ışınlarına karşı korur, yaşlılık ve güneşten kaynaklanan lekeleri giderir,
  • Kırışıklıklara karşı yarım çay kaşığı çörek otu yağı ve yarım çay kaşığı zeytinyağından elde edilen karışım cildi besleyerek gençleştirir,
  • Tırnak ve cilt mantarlarını giderir,
  • Saç derisinde oluşan kepeği giderir, saçları güçlendirir,
  • Antiseptik özelliğe sahip olan çörek otu yağı, sivilcelerin tedavisinde de oldukça faydalıdır,
  • Ciltte sivilce, apse ve kistlere neden olan bakterileri yok eder,
  • Hücre yenilenmesini hızlandırır, yaraların iyileşme sürecini kısaltır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Melike Minel

25 Temmuz 2024 Perşembe

Çörek otunun bu kadar fazla faydası olduğunu öğrenmek beni şaşırttı. Peki, bu bitkiyi günlük olarak tüketmenin bir sakıncası var mı? Ayrıca, romatizma için çörek otu yağının tam olarak nasıl kullanılması gerektiğini biraz daha detaylı açıklayabilir misiniz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Melike Minel,

Çörek otunun faydaları gerçekten de çok şaşırtıcı ve etkileyici. Günlük tüketim konusunda ise, genellikle önerilen miktarı aşmamak önemlidir. Örneğin, günde bir çay kaşığı çörek otu tüketimi genellikle güvenli kabul edilir. Ancak, herhangi bir sağlık sorununuz varsa veya ilaç kullanıyorsanız, doktorunuza danışmanızda fayda var.

Romatizma için çörek otu yağını kullanmak isterseniz, öncelikle yağın saf ve kaliteli olmasına dikkat etmelisiniz. Günlük olarak bir çay kaşığı çörek otu yağını içebilir veya haricen kullanabilirsiniz. Haricen kullanımda, etkilenen bölgeye birkaç damla yağı masaj yaparak uygulayabilirsiniz. Bu uygulama, ađrıyı hafifletmeye ve iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir. Ancak, cildinizde herhangi bir alerjik reaksiyon olup olmadığını kontrol etmek için önce küçük bir bölgede denemenizde fayda var.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Çörek Otu

Çörek Otu

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Çörek Otu Karaciğere İyi Gelir mi?

Çörek Otu Karaciğere İyi Gelir mi?

Tahinli Çörek Tarifi ve Malzemeleri

Tahinli Çörek Tarifi ve Malzemeleri

Çörek Otu ile Zayıflama

Çörek Otu ile Zayıflama

Çörek Otunun Hikayesi

Çörek Otunun Hikayesi

Çörek Otu Çayı Hazırlanışı ve Faydaları Nelerdir?

Çörek Otu Çayı Hazırlanışı ve Faydaları Nelerdir?