Çörek Otunun Hikayesi
20 Temmuz 2024

Çörek Otunun Hikayesi


Çörek otu, düğün çiçeğigiller familyasından gelen, dünyanın birçok bölgesinde görülen ve Türkiye'de özellikle Akdeniz bölgesinde ve Anadolu'da yetişen, mavi çiçekli otsu bir bitkidir. Yaklaşık 40 cm boylarında ince yapraklı, tarla bitkisidir. Türkiye'de en az 10 kadar çörek otu türü yetişmektedir. Çörek otu, uzun ömürlü bir bitki değildir; bir yıl içinde yetişip ömrünü tamamlar. Sıcak ve ılıman iklimleri sever. En çok Afyon, Burdur ve Isparta yöresinde yetiştirilir. Trakya'da ve Kuzey Anadolu'da yabani türü bulunmakta olup, bazı türleri evlerde ve bahçelerde süs bitkisi olarak da yetiştirilir. Çörek otu olarak bildiğimiz küçük siyah tanecikler, bu bitkinin dallarında yetişen kesecik içindeki tohumlardır. Anavatanı Güney Avrupa ve Doğu Akdeniz olan çörek otunun birçok türü olmasına rağmen en çok tüketilen türü Nigellae Sativa'dır. Siyah tohumlar olgunlaştığında toplanır ve daha sonra kurutulur. Olgun tohumlardan kırmızımsı kestane rengine benzeyen sıvı bir yağ elde edilir.

Çörek Otunun Yetiştirilmesi

Çörek otu, tropik bölgeler haricindeki yerlerde yetişen, çoğunluğu otsu kara ve su bitkisi olan 2000 kadar türe sahip bir bitkidir. Bol güneşli bölgelerde ve ılıman iklimlerde, kumlu ve az killi verimli topraklarda yetişir. İlkbahar mevsiminde olabildiğince erken ekilmelidir. Çörek otu, tohumla üretilen bir bitkidir; her yıl tohumunu döker ve bulunduğu yerden tekrar çoğalır. Düzenli sulanması gerekmektedir. Kesecikleri patlamaya başladığı zaman hasadı yapılmalıdır.

Çörek Otunun Vücuda Faydaları

Yapılan araştırmalara göre çörek otunun birçok faydası bulunmaktadır. Başta Türkiye olmak üzere birçok ülkede çörek otu bitkisi tedavi amacıyla kullanılır. Çörek otu, birçok vitamin ve mineral içerir. Omega-3, omega-6, A vitamini, B vitaminleri, demir, kalsiyum, magnezyum, çinko ve selenyum mineralleri bakımından zengindir. Ayrıca karbonhidrat, bitkisel yağ ve protein açısından da oldukça zengindir ve bu nedenle birçok hastalığa iyi geldiği bilinmektedir.

Çörek otuyla ilgili Peygamber Efendimiz (S.A.V) 14 asır önce şöyle demiştir: "Şu kara tanede ölümden başka her derde deva vardır." Bu yıllardan günümüze kadar gelen bu küçük siyah taneciklerin her hastalığa derman olabileceğine birçok kişi inanmamıştı. Ancak uzun araştırmalar sonucunda doğadan gelen mucizevi bir bitki olduğu anlaşılmıştır.

Çörek otunun faydaları şu şekildedir:

  • Solunum güçlüğü, astım ve bronşite iyi gelir.
  • Birçok kanser hücresinin çoğalmasını önler.
  • Kan şekerini düzenler.
  • Uyku problemlerinin düzelmesine yardımcı olur.
  • Stres ve yorgunluktan uzak kalmamızı sağlar.
  • Kalp damar tıkanıklığına iyi gelir ve damarların açılmasını sağlar.
  • Cinsel sorun yaşayan bireylerde bu sorunları en aza indirir.
  • Hazmı ve sindirimi kolaylaştırır.
  • Vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
  • Balgam söktürücü etkisi vardır.
  • Yaraların iyileşmesine yardımcı olur ve ölü hücreleri temizler.
  • Alerji oluşumunu engeller.
  • Adet (regl) düzenler ve adet ağrılarını en aza indirir.
  • İdrar söktürür ve safra temizliği yapar.
  • Savunma mekanizmasını güçlendirir.
  • Egzama hastalığına iyi gelir ve deri üzerinde mikrop öldürücü etkisi vardır.

Çörek Otu Nasıl ve Nerelerde Kullanılır?

Çörek otu, yemeklerde, börek ve pasta çeşitlerinde baharat olarak kullanılır. Çörek otu tek başına yenilmesi zor ve ağızda acı bir tat bıraktığı için yenilmesi ve sindirimi zordur; bu yüzden öğütülerek yoğurt veya bal ile karıştırılarak tüketilebilir. Çörek otunda protein bulunduğundan, proteinlerin sindirilebilmesi için aç karnına yenmelidir. Yemeklerden önce olmak üzere günde üç defa tüketilmesi oldukça faydalıdır. Çörek otu kullanımında dozaj miktarı oldukça önemlidir. Sağlık sorunlarına yol açmasa bile her türlü gıdada olduğu gibi, fazla tüketimi mideyi rahatsız edebilir. Günlük 2 gramdan fazla tüketilmemesi önerilir. Çörek otu hamilelik döneminde tüketilmemelidir; doğuma bir hafta kala tüketilmeye başlanabilir ve emzirme süresince tüketmeye devam edilmesi hem anne hem de bebek için faydalıdır. Çörek otu tanelerinin üzeri mumlu bir tabaka ile kaplı olduğundan, doğrudan yenilmesi zor olduğundan çörek otu yağı da kullanılabilir.

Çörek otu yağı şu şekillerde kullanılabilir:

  • Günde üç kere bir tatlı kaşığı olarak tüketilmelidir.
  • Saçı besler, dökülmesini engeller, kepek oluşumunu ve saç beyazlamasını durdurur. Günde üç defa bir çay bardağı suya dört damla damlatılarak tüketilir.
  • Sinüzit için, çörek otu yağı buruna sabah-akşam bir iki damla damlatılır.
  • Sağlıklı bir yüz görünümü için bir çorba kaşığı çörek otu yağı ve bir çorba kaşığı zeytinyağı karıştırılarak yüze ovularak sürülür ve yaklaşık bir saat bekletilir. Ilık su ve sabunla yıkanır.
  • Yüksek tansiyonu olan insanlar, sabah kahvaltıdan önce iki diş sarımsakla birlikte suya bir çay kaşığı çörek otu yağı karıştırarak tüketmeleri tansiyonu dengeler.
  • Uyku problemleri için balla karıştırılmış herhangi bir sıcak içeceğe bir çay kaşığı çörek otu yağı eklenip akşamları içilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Çörek Otu Nasıl Kullanılır?

Çörek Otu Nasıl Kullanılır?

Çörek Otu

Çörek Otu

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Çörek Otunun Tıbbi Etkisi

Çörek Otunun Tıbbi Etkisi

Çörek Otu ile Zayıflama

Çörek Otu ile Zayıflama

Çörek Otu Nerede Yetişir?

Çörek Otu Nerede Yetişir?

Çörek Otu Yağı Zayıflatırmı

Çörek Otu Yağı Zayıflatırmı

Çörek Otu Zayıflatırmı Zayıflamaya Etkileri

Çörek Otu Zayıflatırmı Zayıflamaya Etkileri