Çörek otu, düğün çiçeğigiller familyasından gelen, dünyanın birçok bölgesinde görülen ve Türkiye'de özellikle Akdeniz bölgesinde ve Anadolu'da yetişen, mavi çiçekli otsu bir bitkidir. Yaklaşık 40 cm boylarında ince yapraklı, tarla bitkisidir. Türkiye'de en az 10 kadar çörek otu türü yetişmektedir. Çörek otu, uzun ömürlü bir bitki değildir; bir yıl içinde yetişip ömrünü tamamlar. Sıcak ve ılıman iklimleri sever. En çok Afyon, Burdur ve Isparta yöresinde yetiştirilir. Trakya'da ve Kuzey Anadolu'da yabani türü bulunmakta olup, bazı türleri evlerde ve bahçelerde süs bitkisi olarak da yetiştirilir. Çörek otu olarak bildiğimiz küçük siyah tanecikler, bu bitkinin dallarında yetişen kesecik içindeki tohumlardır. Anavatanı Güney Avrupa ve Doğu Akdeniz olan çörek otunun birçok türü olmasına rağmen en çok tüketilen türü Nigellae Sativa'dır. Siyah tohumlar olgunlaştığında toplanır ve daha sonra kurutulur. Olgun tohumlardan kırmızımsı kestane rengine benzeyen sıvı bir yağ elde edilir. Çörek Otunun Yetiştirilmesi Çörek otu, tropik bölgeler haricindeki yerlerde yetişen, çoğunluğu otsu kara ve su bitkisi olan 2000 kadar türe sahip bir bitkidir. Bol güneşli bölgelerde ve ılıman iklimlerde, kumlu ve az killi verimli topraklarda yetişir. İlkbahar mevsiminde olabildiğince erken ekilmelidir. Çörek otu, tohumla üretilen bir bitkidir; her yıl tohumunu döker ve bulunduğu yerden tekrar çoğalır. Düzenli sulanması gerekmektedir. Kesecikleri patlamaya başladığı zaman hasadı yapılmalıdır. Çörek Otunun Vücuda Faydaları Yapılan araştırmalara göre çörek otunun birçok faydası bulunmaktadır. Başta Türkiye olmak üzere birçok ülkede çörek otu bitkisi tedavi amacıyla kullanılır. Çörek otu, birçok vitamin ve mineral içerir. Omega-3, omega-6, A vitamini, B vitaminleri, demir, kalsiyum, magnezyum, çinko ve selenyum mineralleri bakımından zengindir. Ayrıca karbonhidrat, bitkisel yağ ve protein açısından da oldukça zengindir ve bu nedenle birçok hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. Çörek otuyla ilgili Peygamber Efendimiz (S.A.V) 14 asır önce şöyle demiştir: "Şu kara tanede ölümden başka her derde deva vardır." Bu yıllardan günümüze kadar gelen bu küçük siyah taneciklerin her hastalığa derman olabileceğine birçok kişi inanmamıştı. Ancak uzun araştırmalar sonucunda doğadan gelen mucizevi bir bitki olduğu anlaşılmıştır. Çörek otunun faydaları şu şekildedir:
Çörek Otu Nasıl ve Nerelerde Kullanılır? Çörek otu, yemeklerde, börek ve pasta çeşitlerinde baharat olarak kullanılır. Çörek otu tek başına yenilmesi zor ve ağızda acı bir tat bıraktığı için yenilmesi ve sindirimi zordur; bu yüzden öğütülerek yoğurt veya bal ile karıştırılarak tüketilebilir. Çörek otunda protein bulunduğundan, proteinlerin sindirilebilmesi için aç karnına yenmelidir. Yemeklerden önce olmak üzere günde üç defa tüketilmesi oldukça faydalıdır. Çörek otu kullanımında dozaj miktarı oldukça önemlidir. Sağlık sorunlarına yol açmasa bile her türlü gıdada olduğu gibi, fazla tüketimi mideyi rahatsız edebilir. Günlük 2 gramdan fazla tüketilmemesi önerilir. Çörek otu hamilelik döneminde tüketilmemelidir; doğuma bir hafta kala tüketilmeye başlanabilir ve emzirme süresince tüketmeye devam edilmesi hem anne hem de bebek için faydalıdır. Çörek otu tanelerinin üzeri mumlu bir tabaka ile kaplı olduğundan, doğrudan yenilmesi zor olduğundan çörek otu yağı da kullanılabilir. Çörek otu yağı şu şekillerde kullanılabilir:
|